Piwo lager jest jednym z najpopularniejszych gatunków piwa na całym świecie. Wyróżnia się niezwykle czystym smakiem oraz wysokim poziomem nasycenia dwutlenkiem węgla. Efekt finalny trunku możliwy jest dzięki wykorzystaniu podczas warzenia specjalnych drożdży. Piwo lager to szeroka kategoria obejmująca trunki jasne oraz lekkie, jak i również ciemne o bardziej wyrazistym aromacie. Walory smakowe lagera są zróżnicowane, ponieważ piwo zawierać może nuty słodkie bądź gorzkie.
Wspomniane drożdże to odmiana Saccharomyces uvarum, wykorzystywana podczas fermentacji dolnej. Piwo lager warzone jest w niskich temperaturach od 5˚C do 10˚C. Cały proces produkcji trunku odbywa się w wolnym i spokojnym tempie. Warto zaznaczyć, że metoda ta pozwala na warzenie piwa bez udziału dodatkowych aromatów zapachowych i smakowych. Piwo lager jest zatem znacznie czystsze, w odróżnieniu od innych gatunków tego rodzaju trunku. Brak dodatkowych substancji smakowych sprawia, że mocno wyczuwalny jest słód oraz chmiel, na których bazuje trunek.
Piwo lager swój początek zawdzięcza naszym zachodnim sąsiadom, ponieważ powstało w Niemczech. Nazwa trunku zainspirowana została słowem „Lagern” (składować, leżakować). Piwo umieszczane w beczkach leżakowało kilka miesięcy, aż jego smak stał się w pełni wyrazisty. Dojrzewanie trunku wpływało również na klarowność i finalną barwę. Beczki z trunkiem warzonym w Niemczech potrafiły przebyć długą drogę, aby w końcu móc w pełni dojrzeć. Niezwykle istotne znaczenie miała niska temperatura, początkowo zatem beczki z piwem przechowywano w piwnicach bądź przewożono do mroźnych jaskiń w okolicach Alp. Dodatkowo okładano je lodem, pozostawiając na cały okres letni. Kilka miesięcy leżakowania w niskiej temperaturze bezpośrednio wpływało na opadnięcie drożdży bądź innych składników. Trunek stawał się wówczas doskonale czysty w smaku, a barwa przybierała kolor jasny. Dodatkowo piwo lager nasycało się dwutlenkiem węgla. Z czasem trunek zaczął trafiać do innych krajów, w tym do państwa czeskiego. Pomimo iż czescy piwowarze warzyli trunek już od wielu wieków, piwo lager miało ogromny wpływ na produkcję alkoholu w Czechach. Połącznie miękkiej wody wraz z czeskim jęczmieniem sprawiły, że trunek nabierał niezwykłej klarowności, a barwa przybierała złoty odcień. Tak oto światu ukazał się Pilsner, który podbił serca smakoszy piwnych trunków.
Piwo lager występuje pod wieloma postaciami. Pilsner cechuje się wspomnianą czystością i intensywnym złotym kolorem. Bock (Doppledock) jest natomiast mocnym piwem o ciemnej barwie. Dortmunder to trunek cechujący się wyczuwalnym słodowym smakiem. Dunkel to niemiecka odmiana lagera o ciemnym kolorze. Helles jest złocisty z delikatną nutą słodową. Schwarzbier również charakteryzuje się ciemnym odcieniem, a wyróżnia go lekko czekoladowy smak. Vienna Lager zawiera w sobie nuty słodowe, barwa natomiast przybiera czerwony kolor.
Piwo lager stało się doskonałą podstawą dla piwa rzemieślniczego. Kraftowy trunek to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów. Światowe koncerny, zajmujące się masową produkcją piwa, tworzą bardzo często napój piwny o podobnych walorach smakowych. Browary rzemieślnicze skupiają się na warzeniu piwa w oparciu o jakość. Bazują na znanych nam dotychczas recepturach sztuki piwowarskiej. Wyróżnia je jednak urozmaicenie trunku o dodatkowe walory smakowe. Piwo lager rzemieślnicze pokochali miłośnicy napojów piwnych na całym świecie. Na półkach sklepowych spotkać możemy smukłe butelki opatrzone barwną etykietą. Zachęcająca do zakupu jest również nazwa trunku, która zazwyczaj jest błyskotliwym i zabawnym połączeniem słów. Piwo lager chętnie serwowane jest również przez bary, puby, restauracje oraz wszelkiego typu lokale gastronomiczne. Doskonały i wyrazisty smak, w połączeniu z głębokim aromatem długo pozostaje na podniebieniu.
Sklep z piwem lager Zielone Butelki oferuje bogaty wachlarz trunków pochodzących ze sprawdzonych browarów rzemieślniczych. Nasza oferta opiera się na wyselekcjonowanych produktach, które doskonale sprawdzą się podczas uroczystych przyjęć, spotkań towarzyskich, rodzinnych celebracji bądź grillowania ze znajomymi. Nieustannie poszerzamy naszą ofertę o nowe propozycje dla naszych klientów, tak aby w pełni sprostać wszelkim wymaganiom.
Jedno z najlepszych piw regionalnych. Pochodzi z Tczewa i zaskakuje swoim smakiem który jest bardzo delikatny, natomiast mocno chmielowy. Idealnie się komponuje w temperaturze od 7 do 10°C
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network