Koźlak jest piwem dolnej fermentacji, które zwykle spędza więcej czasu w chłodni w miesiącach zimowych, aby złagodzić silny smak wytwarzany podczas procesu warzenia. Bawarscy mnisi warzyli i degustowali to mocne piwo jako symbol Belle Époque w przyszłości, zwykle w okresie postu, który zbiegł się z nadejściem zimy. Piwo koźle to piwo używane specjalnie na specjalne okazje, było częścią niemieckich obchodów dłużej niż Stany Zjednoczone były krajem. Mocniejsze niż typowe piwo, Bock ma ciemno-bursztynowy kolor z mocnym smakiem słodowym i bardzo lekkim chmielem. Stężenie alkoholu w normalnej fosie wynosi od 6% do 7%, smak jest bardzo gładki, a zawartość kwasu węglowego jest niska. Styl Koźlaka różni się smakiem i wyglądem: koźlak majowy(maibock) jest jaśniejszy w kolorze i mocniejszy w chmielach, natomiast koźlak dubeltowy, podwójny(doppelbock) jest cięższy, ciemniejszy i słodowy.
Kolor: Większość stylów koźlaka ma kolor od bursztynowego do złotego, ale niektóre są również czarne lub czerwone, w zależności od regionu, w którym wyprodukowano piwo. Bez względu na kolor, koźlaka poznasz po intensywnych pszenicznych nutach, pełnym body i umiarkowanej słodyczy. Będąc lagerem dolnej fermentacji, piwo to ma tendencję do bycia klarownym (pomimo ciemniejszych kolorów) bez mętnienia pozostałości.
Aromat: W tradycyjnym koźle bardzo wyczuwalny jest zapach tostowych słodów. Możesz też poczuć zapach alkoholu, a jeśli masz ochotę, trochę estrów owocowych i melanoidyn. Biorąc pod uwagę, że piwo jest dość umiarkowane pod względem chmielowości, nie ma w nim przesadnej ilości zapachu chmielu.
Odczucie w ustach: Odczucie w ustach odnosi się do wrażenia, jakie piwo wywołuje w ustach. W przypadku piwa koźlak, po pierwszym łyku będziesz cieszyć się średnio mocnym odczuciem.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network