Procent słodu. zwykle 100% American pale ale (APA) to styl jasnego piwa opracowany w Stanach Zjednoczonych około 1980 roku. Amerykańskie blade piwa są na ogół około 5% abv ze znacznymi ilościami amerykańskiego chmielu, zazwyczaj kaskadowego. Charakteryzuje się kwiatowym, owocowym, cytrusowym, piney, żywicznym amerykańskim chmielem, American pale ale jest piwem o średniej zawartości karmelu i niesie ze sobą prażoną słodowość. American pale ale jest jednym z najbardziej przyjaznych do jedzenia stylów, ponieważ blade ale działa wspaniale z lżejszymi potrawami, takimi jak sałatki i kurczak, ale nadal może wytrzymać obfitą miskę chili; wiele różnych serów, w tym cheddar; owoce morza, takie jak gotowane na parze małże lub ryby, a nawet desery. Powinowactwo amerykańskiego jasnego piwa do jedzenia można przypisać prostocie jego składników, które obejmują tosty blady słód, czyste fermentujące drożdże piwne ale i przeciwwagę amerykańskiego chmielu.
to popularne piwo górnej fermentacji, chmielowe. Znany jest ze słodowego smaku, bursztynowo-złotego koloru i stosunkowo niskiej wytrzymałości. Pale ale są lubiane ze względu na ich dostępność, są łatwe do picia i mają charakterystyczną równowagę smaków. Żaden smak nie dominuje zbyt mocno. Piwa te, warzone z jasnym słodem i drożdżami ale, są uważane za pięknie pasujące między ciemnymi, ciężkimi stoutami a lekkimi, orzeźwiającymi lagerami.
IPA vs APA Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest różnica między IPA a APA? Krótka odpowiedź jest taka, że IPA to jasne piwa z chmielem ialkoholem, pierwotnie stworzone, aby przetrwać długi czas wysyłki, podczas gdy APA mają równowagę słodów i chmielu, o lżejszym charakterze i cytrusowym uderzeniu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network