Piwo to trunek cieszący się niezwykłą popularnością. Od setek lat obecny jest na stołach na całym świecie. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i mocnym aromatem, których intensywność uzależniona jest od rodzaju bądź gatunku piwa. Świat piwnych trunków jest niezwykle bogaty, dlatego też każdy bez problemu znajdzie idealną butelkę dla siebie.
Piwo ciemne zdecydowanie wyróżnia się na tle innych znacznie głębszym smakiem i aromatem. Trunek charakteryzuje się ciemną oraz intensywną barwą, która uzależniona jest od słodu, wykorzystanego podczas produkcji. Na kolor wpływ również ma rodzaj drożdży bądź filtracja. W piwach ciemnych wyczuć możemy wiele nut smakowych – karmel, kawę bądź czekoladę. Trunek jest znacznie cięższy w smaku w porównaniu do innych rodzajów piwa. Zazwyczaj zawiera większą ilość alkoholu.
IPA to styl, który swój początek miał w Stanach Zjednoczonych. Cechą, wyróżniającą piwa IPA, jest dodatek dużej ilości chmielu. Rodzaj ten nieustannie ewoluuje, dzięki czemu browary rzemieślnicze dostarczają nam coraz to nowe smaki piwa IPA. Chmielny aromat w połączeniu z goryczką, słodką nutą, wytrawną bądź z innymi dodatkami skradł serca miłośników dobrej jakości trunków. Piwo ma jasny, żółty bądź jasnopomarańczową barwę.
Piwo jasne od lat króluje wśród wszystkich piwnych trunków. Zdecydowanie najwięcej butelek piwa jasnego spotkać możemy na sklepowych półkach. Najczęściej w kategorię tę wpisują się lagery, warzone ze słodu jęczmiennego, wody i specjalnych szczepów drożdży. Piwo jasne powstaje poprzez fermentację dolną, charakteryzującą się niższą temperaturą oraz wydłużonym czasem fermentacji. Leżakowanie piwa jasnego również odbywa się w niskich temperaturach. Jany trunek wybierany jest zdecydowanie najczęściej. Spotkać go możemy w barach, pubach, restauracjach, na koncertach, imprezach plenerowych lub wydarzeniach sportowych.
Piwo ale to określenie stosowane w przypadku trunku, powstałego podczas górnej fermentacji. Proces warzenia odbywa się przy udziale specjalnych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Połączenie drożdży tego typu z wyższą temperaturą fermentacji sprawia, iż trunek cechuje się złożonym smakiem i aromatem. W zależności od kraju pochodzenia, piwo ale może różnić się nieco wyczuwalnymi w nim nutami.
Piwo pszeniczne obejmuje trunki musujące jasne bądź ciemne, powstałe w procesie górnej fermentacji. Produkowane są one na bazie słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego. Wzmianki o trunku tego typu pochodzą sprzed tysięcy lat, jednak na przestrzeni wieków receptura warzenia nieco się zmieniała. Bogata historia piwa pszenicznego sprawia, że obecnie cieszyć się możemy wieloma wariantami piwa pszenicznego. W zależności od rodzaju, wyczuwalne nuty mogą mieć zróżnicowany smak. Zazwyczaj piwo pszeniczne jest jednak mocno orzeźwiające oraz delikatne w smaku.
Piwo lager jest jednym z najpopularniejszych gatunków piw. Cechuje się czystym smakiem oraz wysokim poziomem nasycenia dwutlenkiem węgla. Możliwe jest to dzięki specjalnemu rodzajowi drożdży. Lager obejmuje szeroką kategorię piwnych trunków – od jasnych, słodkich, po ciemne, gorzkie. Dolna fermentacja przy udziale drożdży Saccharomyces uvarum polega na procesie produkcji trunku w niskich temperaturach.
Piwo pils, zwane również pilzner, to trunek powstały podczas dolnej fermentacji. Jego receptura pochodzi z państwa czeskiego, stąd też od miejscowości piwo wzięło swoją nazwę. Pilzner łączy w sobie jasny słód suszony w niskich temperaturach z chmielem. Tradycyjna receptura czeskich piwowarów zmodyfikowała się nieco wraz z dotarciem do innych państw. Oczywiście zachowane zostały najważniejsze jej punkty, tak aby smak wciąż kojarzony był z tradycyjnym piwem czeskim.
Piwo smakowe (aromatyzowane) to trunek wzbogacony o dodatkowe składniki. Substancje smakowe wpływają na finalny smak piwa, dzięki czemu wyczuć w nim możemy nuty owocowe. Dodatek dodatkowych składników odbywać się może na etapie wytwarzania brzeczki podstawowej lub po całkowitym zakończeniu fermentacji alkoholowej. Piwo smakowe jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego, bowiem nuty owocowe nadają trunkowi bardziej delikatnego smaku. Mocno schłodzone idealnie sprawdzi się podczas letnich, upalnych dni.
Dostępne rodzaje piwa w Zielonych Butelkach polecają się na przyjęcia rodzinne, spotkania towarzyskie bądź imprezy okolicznościowe!
Porter Noster jest niebywałym osiągnięciem browaru Czarna Owca ze względu na to że jest to bardzo wysokiej jakości piwo kraftowe podbijające serca wielu konsumentów. Warzone jest raz do roku i okres jego dojrzewania to 7 miesięcy. Po tym czasie leżakuje on w beczkach po alkoholach wysokoprocentowych po to, by zyskać na swojej mocy. Można w nim wyczuć...
Piwo jest wręcz stworzone dla stałych ulubieńców klasycznej goryczki chmielowej. Przy wytwarzaniu tego piwa zastosowano europejskie odmiany chmielu i dzięki temu zyskał on swój Polsko-Czeski tradycyjny smak.
Jedno z najlepszych piw regionalnych. Pochodzi z Tczewa i zaskakuje swoim smakiem który jest bardzo delikatny, natomiast mocno chmielowy. Idealnie się komponuje w temperaturze od 7 do 10°C
Kolaboracja dwóch browarów - Czarna owca i Absztyfikant. W tym rytmie możemy poczuć mocno wzbogaconego Pilsa pełnego akcentów ziołowo-korzennych, biszkopotowo- herbatnikowej słodowości oraz niesamowitej jasnej barwy. Piwo jest rześkie i bardzo pijalne, idealne na letnie wieczory.
Wielki złol to mrocznie ciemny extra stout. Aromatem dominuje palony, słodowy karmel, kakao oraz kawa zbożowa. Wyśmienite piwo prosto z browaru Czarna Owca.
Piwo ciemne w postaci kokosowego Imperial Stouta - Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network