Tradycyjne piwo jest wytwarzane z wody, drożdży, chmielu i pszenicy, żyta lub jęczmienia. Oczywiście włączenie tych ziaren zawierających gluten oznacza, że tradycyjne piwo zawiera gluten. Piwo, które jest uważane lub oznaczone jako piwo bezglutenowe, jest wytwarzane z bezglutenowych ziaren, takich jak sorgo, ryż i proso, a nie pszenica lub jęczmień. Proces wytwarzania piwa bezglutenowego jest taki sam, ale składniki są różne. Korzystanie z tych alternatywnych ziaren wpływa na smak piwa, a wielu entuzjastów piwa nie dba o bardziej ziemisty i słodszy smak piwa wytwarzanego z alternatywnych ziaren. Piwa bezglutenowe możemy podzielić na dwa typy: bezglutenowe oraz o obniżonej zawartości glutenu.
Piwo jest powszechnie wytwarzane z wody, chmielu, drożdży i ziarna. Pierwsze piwa warzono w drodze spontanicznej fermentacji i mieszanych ziaren. Warzenie piwa to proces, który istnieje od co najmniej 6000 lat i w tym czasie podstawowe założenie warzenia pozostało w dużej mierze niezmienione. Żyto i jęczmień są popularne od starożytnego warzenia. Wiele innych ziaren, takich jak proso i kukurydza w społeczeństwach afrykańskich i persimmon w Ameryce Północnej, było również szeroko stosowanych w przeszłości. Obecnie najczęstszymi ziarnami zbóż stosowanymi w browarnictwie są jęczmień, pszenica i żyto. Gluten to białko występujące w wielu ziarnach. Oznacza to, że konwencjonalne piwo nie jest bezglutenowe. O ile nie zaznaczono inaczej, piwo zawiera gluten. W większości krajów, aby zakwalifikować się jako bezglutenowe, piwo musi zawierać mniej niż 20 części na milion glutenu. Jednak w Australii piwo musi mieć 0 wykrywalnych cząstek, aby można je było uznać za bezglutenowe. Ważne jest, aby pamiętać o tym podczas picia na całym świecie.
Większość konwencjonalnych piw będzie miała więcej niż 20 ppm glutenu, jest to oczywiście zależne od piwa. Healithine określa średni gluten w popularnych stylach piwa w następujący sposób:
Lager: 63 strony na minutę
Stout: 361 str./min
Piwo pszeniczne:25 920 ppm
Słód jęczmienny, sucha, kiełkująca i podgrzewana forma jęczmienia jest głównym składnikiem prawie każdego piwa. Pomimo naturalnej redukcji glutenu na każdym etapie procesu warzenia; słodowanie, zacieranie, gotowanie i fermentacja, produkt końcowy nadal zawiera część białka glutenu. To również jest ważne, aby pamiętać, jeśli masz celiaki, a na twoje zdrowie wpływają wszelkie ślady glutenu. Istnieją dwa rodzaje piw bezglutenowych, te, które są warzone konwencjonalnie, a następnie mają enzym dodany w celu usunięcia glutenu (deglutynacja) lub warzone przy użyciu składników bezglutenowych, bez glutenu od samego początku. Ta metoda warzenia jest powodem, dla którego wielu piwowarów szuka składników takich jak proso, gryka, ryż i sorgo, aby zastąpić jęczmień. Wszystkie z nich nie zawierają glutenu. Niektóre browary nadal warzą jęczmieniem i żytem, ale zmniejszają się do zalecanego poziomu, który jest mniejszy niż 20 ppm glutenu. Odkąd świadomość wzrosła, nie brakuje piw bezglutenowych. Rynek rozszerzył się i utorował drogę dla wielu pysznych bezglutenowych alternatyw. Niektóre browary, takie jak Bellfield Brewery i First Chop, poświęciły się nawet warzeniu wyłącznie produktów bezglutenowych! Jesteśmy teraz prawie rozpieszczani wyborem.
Piwo, które jest uważane lub oznaczone jako piwo o obniżonej zawartości glutenu, jest warzone jak zwykłe piwo, ze słodowanym jęczmieniem, pszenicą, życiem lub innymi składnikami zawierającymi gluten. Następnie jest wystawiony na działanie enzymu podczas fermentacji, który działa jako środek filtrujący w celu usunięcia części glutenu z produktu końcowego. Zaletą, którą reklamują producenci, jest to, że proces ten skutkuje piwem z mniejszą ilością glutenu, który nie wpływa na smak piwa. Wielu producentów reklamuje, że ich piwa z glutenem lub o obniżonej zawartości glutenu zawierają mniej niż limit 20 ppm. Jednak proces ten nie usuwa absolutnie całego glutenu z piwa, dlatego zgodnie z prawem nie wolno go oznaczać jako bezglutenowego.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network