Gino Fasoli

GinoFasoli.jpg

Fasoli Gino jest rodzinną winnicą, produkującą wino od 1925, a organiczne - od 1984 roku. W 2006 roku wprowadzili biodynamiczne metody uprawy winorośli. Ich główną zasadą jest Zdrowe środowisko rodzi dobre owoce, dlatego od wielu lat starają się łączyć wiedzę przekazywaną przez pokolenia z nowoczesnymi metodami, aby produkować wina najlepszej jakości. Odmawiają używania środków chemicznych i pestycydów i zamieniają to na praktyki rolnicze, które szanują naturę i ludzi. Traktują swoją ziemię z najwyższą troską, żeby mieć pewność, że będzie zdrowa dla przyszłych pokoleń.

Winnice braci Natalino oraz Amadio znajdują się w bardzo korzystnym dla uprawy roślin Valle d’Illasi, między Weroną a Soave. Najstarsze winorośla Garganega oraz Merlot zostały posadzone 30-50 lat temu. Dwa filary określają filozofię jakości braci Fasoli: z jednej strony bezkompromisowe wspaniałe wina, z drugiej- szlachetne wina codziennego użytku. Te drugie powinny smakować delikatnie bez bycia elitarnymi oraz ukazywać, we właściwym sensie, przyjemność z picia. Jakość ich całkowicie zwyczajnego Soave „Borgoletto” jest od lat niezmienna. Otwarty umysł, odrobina ciekawości, jak również doświadczenie zdobyte podczas licznych podróży są widoczne w „Crus” z Merlot, Pinot Nero jak i w innych winach deserowych. „Sande” , „Alteo” , „Calle” oraz „Orgno” zostają rozlewane do butelek tylko w odpowiednim momencie. Tajemnicą bardzo dobrego wina, poza doświadczeniem oraz umiejętnościami, jest rygorystyczna selekcja winogron oraz ogromny ręczny wkład pracy w naturalną koncentrację owoców dzięki suszeniu na siatkach. Właśnie tym zapracowali na doskonałą reputację w tradycyjnym świecie wina jako wspaniała werońska winnica. Z energiczną, typowo włoską, chętną do pomocy rodziną u boku, dokonują przełomów, mając na uwadze długą, związaną z winem, tradycję Werony. Pod nazwą „Icaro” ze starannie wybranych winogron od właścicieli winnic, w większości członków rodziny, powstają typowe regionalne klasyki, takie jak Valpolicella oraz Bardolino.