Domaine Soulié

Domaine_Soulie.jpg

ROd Rémy Soulié nie tylko można się sporo dowiedzieć o winie, lecz również jak i gdzie łapać raki, jak wytresować labradora tak, aby szukał i znajdował trufle oraz gdzie można dostać najlepszy kozi ser w regionie. Piwnicę na wina zaprojektował jego kolega- architekt, a wybudowana została własnoręcznie przez ojca i syna. W środku znajduje się całe wyposażenie techniczne, które może okazać się pomocne przy produkcji świetnego wina, włącznie ze stylowym pomieszczeniem na drewniane beczki. Wpływ na odpowiednią koncentrację moszczu ma suchy klimat oraz skromna gleba. Płaskowyż nad doliną nad rzeką Orb ma kamienny, wapnisty grunt. Rémy nie musi się bać, że grzyby zaatakują jego rośliny- wilgotne powietrze znad Morza Śródziemnego dochodzi tu rzadko, nie ma dużej ilości opadów. On i jego ojciec Jean-Paul są pionierami ekologicznej uprawy winorośli we Francji, starannie dbają o winnicę. Często udają im się ciekawe, oryginalne rodzaje wina, takie jak Malbec, które fermentuje w otwartych dębowych beczkach. Aktualnie jest ono dostępne w prostszej wersji. Reszta win również profituje z parktycznej wiedzy zdobytej dzięki ich specjałom, przy czym stosunek ceny do jakości jest niewiarygodnie korzystny. Rémy życzy sobie, żeby jego wina były bardzo dobre, nadawały się na codzień oraz były w tym samym stopniu dostępne.