Prowadzimy różnego rodzaje degustacje win zarówno dla osób które znają się już na winie, jak i osób które dopiero zaczynają swoją przygodę. Obecnie prowadzimy dwa rodzaje degustacji. Degustacje stacjonarną oraz online. Organizujemy również specjalne degustacje na życzenia klientów. Zachęcamy do kontaktu oraz zapraszamy na nasze degustacje.
Obecnie prowadzimy degustacje wina tylko na terenie Gdańska. Odbywają się one w naszym sklepie gdzie są prowadzone przez sommeliera lub jeden z naszych ekspertów. Podczas degustacji standardowo podajemy drobne przekąski. Serdecznie zapraszamy na nasze degustacje!
Zapraszamy do zamawiania degustacji. Odbywają się one w systemie on-line na platformie Jitsi. Jak to działa? Wy zamawiacie degustacje a my dostarczamy próbki wina po 100 ml każde. Wspólnie łączymy się na platformie a wytwórca wina wirtualnie oprowadzi nas po winnicy. Poznajemy historię miejsca, rodziny i wina. Zobaczymy jak rosną winogrona, gdzie przebiega proces fermentacji i odkryjemy tajemnicę piwnic. Wszystko to w zaciszu domowego ciepła z wybraną selekcją pysznych win. Dołącz do wspólnej podroży i odkrywaj wspaniały świat wina. Zapraszamy!!!
Podczas naszych spotkań na pewno przybliżymy wam etapy degustacji wina.
Barwa Wina
Aromat
Nuty Smakowe
Zakończenie
Obserwuj kolor i klarowność wina. Najlepiej zobaczyć kolor w pełnej okazałości przykładając do białej ściany w dobrze oświetlonym pokoju. Użyj obręczy obrusu, a nawet rękawa białej koszuli. Zwróć uwagę, czy wino jest jasne i błyszczące, czy mętne i matowe. Powinieneś również zwrócić uwagę na głębię koloru. Czy jest wodnisty i blady czy głęboki i ciemny? Czy jest gęsty? Czy występuje w nim naturalny osad?
Wirując wino w kieliszku zwiększasz kontakt z powietrzem i nasilasz w ten sposób aromat wina. Zawiruj wino, trzymając kieliszek przy podstawie lub przy łodydze. Uważa się za niewłaściwe trzymanie kieliszka przy samej czaszy, ponieważ w ten sposób ogrzewasz ciecz znajdującą się w kieliszku.
Kwasowość: Nadaje winu chrupkość i świeżość, bez których wino jest płaskie i kwaśne.
Tanina: Goryczka, której smakujesz, pochodzi ze skórek winogron i nasion. Jest niezbędna do wykończenia wina.
Słodycz: Pochodzi z owocowych smaków wina, a także wszelkich sfermentowanych cukrów winogronowych pozostałych w winie. Jeśli nie ma postrzeganej słodyczy, wino jest "wytrawne".
Owocowość: Intensywność zależy od odmiany, warunków uprawy i technik produkcji wina.
Więcej tajników degustacji wina dowiesz się na naszych spotkaniach!
Zapraszamy
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network