Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Cydry

W naszym sklepie znajdziecie także pyszną alternatywę dla win – cydry. Dla wszystkich miłośników tych jabłecznych smaków mamy w ofercie kilka naprawdę wyrazistych smaków. Cydry powstają z jabłek, jednak można znaleźć także te aromatyzowane innymi owocami np. leśnymi, różowymi czy tropikalnymi. W procesie produkcji cydr można porównać do warzenia piwa. Zapraszamy do podróży przez jabłkowe smaki doskonałych cydrów. Sprawdźcie sami!

Co to jest cydr?

Cydr – to napój alkoholowy, inaczej sok z przefermentowanych jabłek bez dodatku cukrów. To, co wyróżnia cydry na tle innych napojów alkoholowych to z pewnością doskonale wyczuwalny aromat i smak jabłek. Kolor waha się od mętnego po bardziej klarowny odcień złota. Smak cydru natomiast to połączenie świeżych aromatów z lekko słodkawymi nutami oraz lekko kwaskowatymi wstawkami jabłek, które wspólnie schłodzone doskonale gaszą pragnienie.

Zawartość alkoholu w tradycyjnie wytwarzanym cydrze nie przekracza 8%. Zatem można ustawić je obok piwa i właściwie tak jest, ponieważ proces produkcji cydrów zbliżony jest do warzenia piwa. Jeśli chodzi o preferencje klientów, to zwykle bywa tak, że osoby, które lubią gorzkawy smak piwa, znajdują coś co uwielbiają także w cydrach. Jednak na próżno porównywać tych dwóch smaków, chyba że mowa o piwach smakowych z dodatkiem kwaskowych owoców.

Gdzie wytwarza się najwięcej cydrów?

Cydry największą popularnością cieszą się w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji czy w Niemczech. Jednak i my Polacy nie pozostajemy w tyle – produkujemy coraz więcej cydrów, które równie często eksportujemy. Nie może być inaczej, jak na kraj, który słynie z doskonałych sadów – nasze jabłka są znane na całym świecie i warto to wykorzystać.

Jak wytwarza się cydry?

Najpierw jabłka poddaje się dokładnemu myciu oraz sortowaniu – ważne bowiem, aby do cydru wykorzystać jedynie zdrowe i czyste owoce. Jednak warto dodać, że do cydru można wykorzystać zarówno jabłka zebrane z drzew, jak i te leżakujące jakiś czas. Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie soku za pomocą specjalnych pras taśmowych, hydraulicznych, pneumatycznych czy za pomocą dekantera. Jeśli chcemy, aby nasz cydr był mniej mętny – wówczas dodajemy specjalne enzymy pektolityczne.

Aromat cydru zależy od wykorzystanego jabłka – jeśli jest ono bardziej kwasowe, wówczas nasz napój będzie miał wyczuwalną nutę kwasowości, jeśli są słodkie – będzie on bardziej słodki. Oczywiście do stworzenia cydru można mieszać rodzaje jabłek, tworząc niepowtarzalne smaki i aromaty.

Sok, który został wyciśnięty z jabłek podlega, klarowaniu oraz fermentowaniu, by potem zostać odfiltrowany i pakowany. Fermentacja prowadzona jest z wykorzystaniem suszonych drożdży. Jednak ważne, aby podczas pierwotnego klarowania czy pasteryzacji soku, usunąć dzikie drożdże, ponieważ są one przyczyną powstawania kwasu octowego w procesie fermentacji. Stabilizację mikrobiologiczną struktury kwasowej uzyskuje się dzięki degradacji kwasu L-jabłkowemu do kwasu L-mlekowego – dzięki bakteriom Oenococcus oeni. Ten proces sprawia, że wzrasta pH, zmniejsza się kwaśny posmak trunku, pomimo że smak cydru jest nadal zachowany.

Podział cydrów

Cydry dzielimy na zwykłe, musujące oraz gazowane. W sklepach znajdziemy także cydry aromatyzowane np. z dodatkami owoców leśnych czy tropikalnych. W naszym sklepie znajdziecie różne rodzaje cydrów – smaki, aromaty i rodzaje staraliśmy się dobrać tak, aby każdy z Was znalazł tutaj coś dla siebie.

Jak serwujemy cydr?

Pomimo tego, że historia tego trunku sięga wiele wieków wstecz, to nie doczekał się on jednego rodzaju dedykowanego szkła. Producenci cydrów polecają, aby podawać je w szkle, które lubimy. Zatem cydru możemy pic zarówno w kuflach do piwa, kieliszkach do wina, jak i wysokich szklankach. Aby doświadczyć wszystkich walorów cydrów – nie tylko tych smakowych, polecamy wam wybór szklanek z cienkiego szkła, przez które doskonale będzie widać bąbelki lub mętność napoju.

Jak pić cydr?

Najważniejszą zasadą w piciu cydrów jest to, aby pić go mocno schłodzonego. Wówczas możemy odczuć wszystkie aromaty i smaki, jakie producent zamknął w napoju. Modne są także drinki z cydrem, królują połączenia takie jak:

  •          Cydr, whisky, sok z cytrusów, miód, lód, kilka plasterków jabłka oraz mięta.
  •          Cydr, sok z limonki, popularny napój słodkim, lód oraz plaster limonki.
  •          Cydr, burbon, sok z cytryny, świeży imbir, lód oraz plasterek jabłka do dekoracji.
  •          Cydr, szampan lub wino musujące, sok z cytryny, brązowy cukier oraz plaster jabłka do dekoracji.

Jak widać szybkich i łatwych w wykonaniu drinków na bazie cydru jest mnóstwo – tak naprawdę wszystko zależy od naszej fantazji i preferencji smakowych.

Do jakich potraw podajemy cydr?

Nie ma ścisłych wytycznych co do tego, jak podawać cydr. Ponieważ sposób jego podania jest podobny jak piwo (schłodzony), to warto wykorzystać go jako aperitif lub jako dodatek do deserów. Doskonale będzie podkreślał smak lodów czy ciast jabłkowych.

Cydr jest również chętnie wykorzystywany w kuchni, jako na przykład jeden ze składników marynat do mięs. Doskonale miesza się z ziołami i delikatnymi przyprawami. Podkreśla wyśmienity smak dań z lekka nutą słodkości – na przykład schabu z brzoskwinią, jabłkiem czy śliwką. Jeśli wykorzystaliśmy cydr do ugotowania dania, warto późnego podać go jako przystawkę lub dodatek.

Cydry dostępne w naszym sklepie

W naszej ofercie znajdziecie tylko najlepszej jakości cydry. Polecamy Waszej uwadze szczególnie cydry z linii Kwaśne Jabłko, z Cydrowni Przy Sadzie czy Tabun. Jeśli zastanawiacie się, który cydr najlepiej spróbować jako pierwszy – napiszcie do nas! Doradzimy Wam w wyborze odpowiedniego trunku!

Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
  • Cydr o barwie delikatnie złocistej, w aromacie mirabelka, ciepła szarlotka i gałka muszkatołowa. W smaku delikatnie cierpki z posmakiem skórki jabłka, nuty korzennej, kandyzowanej pomarańczy oraz ziół.

    34,15 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
  • Cydr z rocznika 2016 posiadający niesamowity oraz dojrzały smak. Trzymany w beczkach dębowych zyskał posmaku bardzo bogatego w wanilię, orientalne przyprawy, oraz dzikie nuty. 

    46,34 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
  • Cydr  o bardzo rześkim i cytrusowym smaku posiadający idealną kwasowość, świeżość i wytrawność. Zbierany ręcznie z u ekologicznie, z sadów bez użytych nawozów oraz oprysków.

    36,59 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
  • Cydr prosto z Polski. W barwie złocistej. O aromacie młodych pieczonych jabłek i ziół. W smaku czuć białe kwiaty, lekką kwasowość oraz świeże jabłka, nutę banana i pomarańczy.

    23,09 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
  • 35,77 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 1 - 5 z 5 elementów
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji