Wino półwytrawne cieszy się dużą popularnością, bowiem połączyć je możemy z wieloma daniami. Serwowane jest podczas przyjęć okolicznościowych, spotkań rodzinnych, imprez towarzyskich czy kameralnych kolacji we dwoje.
Wino półwytrawne białeWino półwytrawne białe zawiera w swoim składzie od 10 do 30 g cukru na 1 l trunku. W zależności od charakteru butelki wyczuć możemy aromaty dojrzałych owoców żółtych – brzoskwiń, moreli bądź gruszek. Mocniej intensywne w smaku półwytrawne wino białe podawać możemy z wyrazistymi mięsami oraz sosami. Natomiast delikatniejsze trunki doskonale komponują się z daniami pikantnymi, kuchnią orientalną, przyprawionymi mięsami czy musztardowymi winegretami. Nieco słodsze rodzaje win półwytrawnych serwowane mogą być w towarzystwie deserów. Trunek ten doskonale sprawdzi się również jako aperitif, bowiem wspaniale smakuje solo i pobudza apetyt. Wino półwytrawne białe jest doskonałą alternatywą dla osób, które szukają konsensusu pomiędzy smakiem wytrawnym a słodkim. Zachowana w winie równowaga sprawia, iż wspaniale pieści ono podniebienie i pozostawia po sobie niezapomniane wrażenia. Białe wino serwować należy w odpowiednio do tego celu przystosowanym szkle. Kieliszki powinny być nieco smuklejsze i wyższe niż w przypadku wina czerwonego, delikatnie zwężane ku górze. Związane jest to z faktem, iż trunek ten nie potrzebuje dużego kontaktu z powietrzem. Kieliszek trzymany za wysoką nóżkę sprawia, że wino dłużej utrzymuje temperaturę i nie jest ogrzewane dłonią. Wino półwytrawne białe podawane powinno być w odpowiedniej temperaturze – od 8°C do 12°C, wówczas bowiem maksymalnie wyciągnięty jest jego aromat oraz smak. | ![]() |
![]() | Wino półwytrawne czerwonePółwytrawne wino czerwone jest nieco bardziej wyraziste niż wino białe. Zachowana w nim równowaga pomiędzy delikatną słodyczą a kwaskowatością sprawia, iż trunek ten zyskał ogromną popularność. Utrzymany w smukłej butelce balans umożliwia delektowanie się doskonałymi walorami smakowymi. W zależności od miejsca uprawy, w winie półwytrawnym czerwonym wyczuć możemy zróżnicowane aromaty – dojrzałe maliny lub truskawki. Zapach ten nie jest jednak zbyt słodki, ponieważ nie powinien on przytłaczać trunku. Wino półwytrawne czerwone jest idealnym towarzyszem wielu dań. Podkręca smak potraw kuchni orientalnej, czerwonego mięsa, wieprzowiny, wołowiny, grillowanego steku, kabanosów, kaczek, wędlin, serów oraz potraw kuchni włoskiej. Wspaniale komponuje się również z pikantnym drobiem lub curry. Powszechnie stosowaną zasadą jest dobieranie wina wytrawnego o podobnym poziomie słodyczy do serwowanej potrawy. Trunek nie powinien bowiem swoim smakiem przytłoczyć dania. Alkohol tego typu najczęściej serwowany jest podczas uroczystych i wykwintnych przyjęć – nadaje im wówczas elegancji oraz szyku. Podawany jest w kieliszkach o szerokiej czasze, ponieważ potrzebuje odpowiedniego kontaktu z powietrzem, aby maksymalnie uwolnić zawarte w nim walory smakowe oraz zapachowe. Wino półwytrawne różowe Półwytrawne wino różowe ma uniwersalny charakter, dlatego też zyskuje coraz więcej miłośników i wielbicieli na całym świecie. Połączenie delikatnej barwy różowej ze wspaniałym smakiem sprawia, iż trunek ten doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich czy wesel. Wino półwytrawne różowe połączyć możemy z wieloma potrawami – wieprzowiną, kuchnią włoską, grzybami, sałatkami, zapiekankami, sushi, owocami morza, rybami czy warzywami. Trunek ten jest również doskonałym towarzyszem deserów – ciast bądź lodów. Serwować go możemy zarówno w kieliszkach, jak i szklankach lub literatkach – umieszczając dodatkowo w szkle owoce. Odpowiednio schłodzone bardzo chętnie pite jest podczas upalnych, letnich dni, gdyż daje uczucie przyjemnego orzeźwienia. |
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network