Wino półsłodkie to doskonała alternatywa pomiędzy winem słodkim a wytrawnym – równoważy w sobie bowiem oba te smaki. Uniwersalny charakter trunku wynika również z faktu, iż można go połączyć z większą ilością dań.
Pomimo iż wino półsłodkie jest kategorią pośrednią pomiędzy dwoma skrajnymi rodzajami, znacznie bliżej mu do wina słodkiego. Zawarta w nim ilość cukru to od 12 do 45 g na 1 l. Ich produkcja odbywa się w oparciu o winorośl, której owoce posiadają w sobie sporą ilość cukru, powstaje ono zatem w winnicach umieszczonych w ciepłych i słonecznych miejscach. Nie należy decydować się na produkcję wina półsłodkiego w krajach, w których panuje pochmurna i deszczowa pogoda.
Wino półsłodkie,a serwowane danieWysokiej jakości wino półsłodkie powinno cieszyć podniebienie delikatną słodyczą, która zrównoważona jest obecnością w trunku kwasów. Alkohol tego typu może być zatem pity solo, jak i również w towarzystwie posiłku. Bez względu na wybór pomiędzy winem półsłodkim białym, czerwonym a różowym, kaloryczność zawarta w kieliszku 150 ml ma podobną wartość. Czerwony trunek ma zatem około 144 kcal, podczas gdy biały i różowy zawiera kilka bądź kilkanaście kcal mniej. Warto zwrócić uwagę na rodzaj podawanego wina do charakteru dania. Nieodpowiednie dobranie trunku skutkować może bowiem popełnieniem faux-pas. Wystarczy zapamiętać podstawowe zasady, a na pewno zachwycimy naszych gości podczas posiłku. Białe wino jest idealnym towarzyszem ryb, owoców morza, jasnych i kremowych serów czy pasztetów na zimno. Czerwone natomiast doskonale sprawdzi się do czerwonego mięsa, wędlin oraz twardych gatunków sera. Chcąc zaserwować wino półsłodkie białe do deseru, połączyć je możemy z biszkoptem z jasnym kremem, tartą cytrynową czy sałatką owocową z bitą śmietaną. Czerwone wino półsłodkie podać możemy z wuzetką, tortem Sacher czy truflami czekoladowymi. | ![]() |
![]() | Wino półsłodkiea serwowane danieSztuka serwowania wina półsłodkiego Wino półsłodkie serwowane może być w zasadzie w każdych okolicznościach, nie istnieją bowiem ograniczenia co do charakteru spotkania. Można je podać zatem solo jako aperitif, podczas wykwintnych przyjęć, celebracji ważnych wydarzeń, rodzinnego obiadu, spotkania towarzyskiego czy kameralnej kolacji we dwoje. Białe i różowe wino półsłodkie powinno być odpowiednio schłodzone, jedynie wówczas wyciągnięty zostanie ich prawdziwy smak i aromat. Warto zatem umieść je w lodówce – np. godzinę przed planowanym podaniem. Natomiast czerwone wino półsłodkie serwowane może być zarówno w formie schłodzonej, jak i również ogrzanej. Szczególną uwagę zwrócić należy na kształt szkła, w którym zamierzamy trunek umieścić. Kieliszki do czerwonego wina posiadają nieco większą czarę, która nie zwęża się mocno ku górze. Związane jest to m.in. z faktem, iż trunek potrzebuje odpowiedniego kontaktu z powietrzem – jedynie wówczas wyciągnięty zostanie jego intensywny i wyrazisty aromat. Białe wino półsłodkie serwować należy w kieliszkach nieco smuklejszych i wyższych, nie potrzebują one bowiem zbyt dużej ilości powietrza. Różowy trunek umieszczony może być zarówno w kliszkach, jak i szklankach czy literatkach, gdyż dowolność rodzaju szkła jest nieograniczona. W Zielonych Butelkach oferujemy wina pochodzące z najpopularniejszych winnic na świecie. Nasza oferta opiera się na wyselekcjonowanych trunkach wysokiej jakości, których smak i aromat doskonale podkręca serwowane w ich towarzystwie potrawy. Oprócz tradycyjnego podziału na wina półsłodkie, słodkie, półwytrawne i wytrawne, każde z nich wyprodukowane może być ze szczególną dbałością o środowisko naturalne. Oferujemy bowiem wina wegańskie, organiczne i biodynamiczne. |
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network