Uprawa winorośli w konwersji wiąże się z przejściem winnicy z systemu konwencjonalnego na ekologiczny. Jest to okres 36 miesięcy gospodarowania według zasad upraw ekologicznych pod nadzorem jednostki certyfikującej, bez prawa znakowania produktów jako ekologiczne. Okres konwersji ma przyczynić się do rozkładu pozostałości stosowanych uprzednio środków chemicznych i służyć osiąganiu równowagi ekologicznej w gospodarstwie.
Wina w okresie konwersji są oznakowane napisem „w trakcie konwersji ekologicznej” oraz numerem kodu jednostki certyfikującej.
Nazwa: Wine of Chile Certified Sustaiable
Kraje: Chile
Wines of Chile to system certyfikacji opierający się na trzech częściach: zielonej, czerwonej i pomarańczowej. Część zielona oznacza winnice, część czerwona proces - czyli wytwórnie win, rozlewnie i wszystko co się wiąże z produkcją winaa, część pomarańczowa, oznacza samą firmę. Wines of Chile obejmuje wszystkie trzy części danej firmy swoim tzw. Sustainability Code, czyli zbiorem punktów mających na celu ulepszyć produkcję wina.
Nazwa: Sustainable Australia winegrowing
Kraje: Australia
Sustainable Australia Winegrowing (SAW) jest programem który powstał jako rezultat serii inicjatyw podjętych przez McLaren Vale Grape Wine oraz Tourism Association (MVGWTA) od roku 2000. Te inicjatywy rozwinęły się, mając na celu wzrost i doskonalenie metod upraw winorośli, jakości owoców oraz wydolności finansowej w danym rejonie. W skutek tego, w tej chwili SAW dba o maksymalizowanie zrównoważonych upraw i o minimalizowanie wpływu na środowisko.
Nazwa: New Zealand Sustainable winegrowing
Kraje: Nowa Zelandia
Sustainable Winegrowing New Zealand jest organizacją, której cele opierają się na trzech głównch fundamentach. Po pierwsze, dostarczenie winnicom wzorców najlepszych środowiskowych praktyk. Po drugie, gwarancję zapewniającą lepszą jakość od winnic do butelki. Po trzecie, w imię dobra klientów, zapewnienie im produktów, które zostały zrobione z poszanowaniem środowiska.
Nazwa: Sustainable Wine South Africa
Kraje: South Africa
Sustainable Wine South Africa (SWSA) to organizacja, która jest sojuszem zawartym pomiędzy Wine and Spirit Board (WSB), the Integrated Production of Wine (IPW), the Biodiversity & Wine Initiative (BWI) oraz Wines of South Africa (WOSA). Razem te organizacje przewodzą rynkowi win w Afryce Południowej i dbają o to, aby wina były produkowane w ekologiczny, zrównoważony i przyjazny środowisku sposób. Biorąc pod uwagę konsekwencje produkcji i robienia wina, i z myślą o przyszłym pokoleniach, nie tylko robimy smaczniejsze wino - my sprawiamy, że wino jest lepsze.
Nazwa: Certified California Sustainable winegrowing
Kraje: California
Certified California Sustainable Winegrowing to program certyfikujący, który powstał w 2010 roku, po trzech latach współpracy z producentami win w Kaliforni. Celem CCSW jest zachęcenie całej Kalifornii do robienia postępów w produkcji wina, poprzez stosowanie najlepszych metod zarządzania środowiskiem, konserwacji środków naturalnych oraz społecznie słusznych praktyk biznesowych.
Nazwa: Conservation Champion WWF
Kraje: South Africa
World Wild Fund South Africa jest krajową organizacją, która jest częścią sieci stworzonej przez WWF. WWF SA to lokalna organizacja pozarządowa, która od ponad 40 lat pracuje na rzecz inspirowania mieszkańców Południowej Afryki do życia w zgodzie i w harmonii z naturą. Dzięki temu zyskają nie tylko ludzie, ale cały kraj.
Nazwa: Plaisir du vin Terre Vivante
Kraje: Francja
Terra Vitis jest pierwszą organizacją tego typu na scenie Francji. Wszystko zaczęło się w 1998 roku w Beaujolais i teraz ma swoich członków także w Burgundy, Languedic-Roussillon, Loire Valley oraz Bordeaux. Organizacja skupia się przede wszystkim na całościowym obrazie środowiska - enerdze, zarządzaniu zasobami wodnymi, sposobami na zwiększenie zróżnicowania flory i fauny oraz konserwacji ekosystemów.
Nazwa: Certified Sustainable Austria
Kraje: Austria
Przez wiele lat zrównoważona uprawa odgrywała znaczącą rolę w rolnictwie, a teraz zaczęła mieć także bardzo duże znaczenie w uprawie winorośli. Z tego powodu, Austrian Winegrowers Association zajęło się utworzeniem narzędzia online, które pozwoli zmierzyć poziom praktyk uprawy zrównoważonej. Pozwoli to rolnikom w Austrii dokonać samooceny i w przyszłości aplikować po certyfikat zrównoważonej uprawy. Wtedy, winiarnie będą mogły używać słów “certyfikowana zrównoważona uprawa” oraz loga “Certified Sustainable Austria” wraz z numerem firmy.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network