Wino słodkie ze względu na swój doskonały smak cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników tego typu trunków. Delikatnie wyczuwalna słodycz wspaniale komponuje się z wieloma potrawami i jest idealną alternatywą dla wytrawnych smaków. W zależności od potrzeb zdecydować się możemy na wino słodkie białe, czerwone, różowe lub musujące. Trunki te różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale przede wszystkim poziomem intensywności. Charakter serwowanej butelki dobrany powinien być do podawanego dania – unikniemy wówczas faux-pas. Wina słodkie cechuje duża zawartość cukru resztkowego w składzie. Powstała słodycz jest jednak zrównoważona ze względu na delikatną kwasowość. Połączenie obu smaków tworzy doskonałą kompozycję, delikatnie muskającą podniebienie. Trunki słodkie polecane są szczególnie zwolennikom alkoholi o łagodnym smaku.
Wina słodkie białeCharakteryzują się zawartością 60 g cukru na 1 l trunku. W zależności od preferencji producenta, etykieta na butelce opisana może być słowem „sweet” bądź „doux”. Podczas procesu produkcji bardzo ważne jest zadbanie o prawidłowy przebieg fermentacji drożdży – nie powinny one bowiem skonsumować całej ilości cukru. Idealnie słodkie trunek zawierać powinien naturalną słodycz z owoców. Wino słodkie białe serwować możemy z wszelkiego typu deserami, dzięki czemu znacznie podkręcony zostanie ich smak. Doskonale sprawdzi się również po zakończeniu posiłku – traktowane jest bowiem jako słodkie uwieńczenie spożytego dania. Ze względu na swój uniwersalny charakter wino białe słodkie bardzo chętnie podawane jest również jako aperitif, gdyż wspaniale smakuje solo. Trunek może być również towarzyszem bardziej wykwintnych propozycji – np. pasztecików, ryb bądź gęsich wątróbek. Kieliszki do wina białego powinny być smukłe oraz nieco wyższe niż w przypadku szkła do wina czerwonego. Przed podaniem trunku powinniśmy go odpowiednio schłodzić, bowiem temperatura alkoholu osiągnąć powinna od 8°C do 12°C. | ![]() |
![]() | Wina słodkie czerwoneWino czerwone słodkie podawane jest najczęściej z deserami, bowiem trunek ten doskonale łączy się z ich smakiem. Jeżeli natomiast chcemy zaserwować je do posiłku, jest ono idealnym towarzyszem pasztetów, wątróbek, ryb i serów. Wina słodkie czerwone wykorzystywane są również jako składnik wielu wypieków, dopełniając deser zawartą w sobie naturalną słodkością. Alkohol czerwony jest znacznie bardziej intensywny w smaku niż wino białe. Głęboki i wyrazisty aromat sprawia, iż wybierane jest ono podczas bardziej uroczystych przyjęć lub kameralnych kolacji we dwoje. Serwowane może być zarówno mocno schłodzone, jak i również w formie grzanej. Kieliszki do wina słodkiego czerwonego posiadają nieco szerszą czarę, tak aby powierzchnia trunku miała odpowiedni kontakt z powietrzem. Wina różowe słodkie Słodkie wina różowe bardzo chętnie wybierane są podczas letnich, upalnych dni. Trunek tego typu jest doskonałym towarzyszem deserów – ciast czy tortów, ale również sałatek owocowych. W momencie, gdy chcemy je zaserwować do posiłku, podać je możemy z owocami morza lub rybami. Ze względu na swoją nieformalną formę, wino różowe umieścić możemy w dowolnym szkle – kieliszkach, szklankach lub małych literatkach. Uniwersalny charakter trunku doskonale sprawdza się podczas imprez towarzyskich, spotkań rodzinnych czy przyjęć celebrujących ważne momenty w naszym życiu. Lekkie i delikatne nuty smakowe doskonale pieszczą podniebienie. Oferowane przez Zielone Butelki szlachetne trunki charakteryzuje świeżość oraz bogactwo smaku. Miłośnikom mocniejszych aromatów polecamy wina o większym stopniu wytrawności. Osobom szczególnie dbającym o środowisko naturalne oferujemy wina wegańskie, organiczne lub biodynamiczne. |
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network