W uprawie organicznej nie ma genetycznie modyfikowanych produktów, sztucznych nawozów czy chemizacji. Nie znajdą Państwo tutaj ani pestycydów, ani syntetycznych środków ochrony roślin. Uprawa organiczna opiera się na używaniu metod najlepszych dla środowiska, utrzymaniu wysokiego poziomu bioróżnorodności i ochronie bogactw naturalnych. Oczywiście, wymaga to dużo większego nakładu pracy i czasu niż uprawa konwencjonalna. Jednak plantatorzy pokazali, że efekty są tego warte: naturalne, zdrowe i bardziej owocowe w smaku wina pochodzą właśnie z tych upraw. Wina zawierające siarczyny w śladowych ilościach, bez sztucznych barwników, środków zapachowych i konserwujących. Uprawa organiczna ma decydujący wpływ na jakość wina, w tym na zdrowie konsumenta.
Nazwa: USDA Organic
Kraje: USA
United States Department of Agriculture zajmuje się rozwijaniem i egzekwowaniem zasad i przepisów dla produkcji, przeładunku i oznaczania produktów.
Nazwa: OGA Certified Organic
Kraje: Australia
Organic Growers of Australia Certified Organic (OGA) jest pierwszą usługą certyfikującą w Australii skierowaną w szczególności do małych producentów organicznych (których przychód jest mniejszy niż 75.000 $ rocznie). Producenci OGA mają przywilej korzystania z uproszczonego i tańszego systemu certyfikacji. Aczkolwiek program OGA nie różni się standardami od programu certyfikującego ACO, to producenci OGA mogą sprzedawać tylko i wyłącznie na krajowych rynkach, ponieważ system OGA nie jest akredytowany przez programy zagraniczne.
Nazwa: Canada Organic Biologique
Kraje: Canada
Logo Canada Organic jest przyznawane produktom przez Kanadyjską Inspekcję Żywności (CFIA). Każdy produkt zawierający to logo musi mieć co najmniej 95% składników organicznych oraz musi być certyfikowany zgodnie z wymaganiami Canada Organic Regime.
Nazwa: European Organic Agriculture
Kraje: Europa
European Organic Agriculture - Wszystkie produkty, wyprodukowane na terytorium Unii Europejskiej, które są oznaczone jako organiczne, powinny zawierać logo European Organic Agriculture. Dzięki temu, produkty organiczne będą dużo łatwiejsze do zidentyfikowania przez konsumentów. Unia Europejska posiada bardzo restrykcyjny system kontroli, który sprawdza jakość oraz sposób przygotowania produkty na każdym etapie produkcji. Tak więc za każdym razem, kiedy klient zobaczy to logo na produkcie, może mieć pewność, że został on wyprodukowany w trosce o dobro zwierząt i środowiska oraz, że był odpowiednio sprawdzony.
Nazwa: AB Agriculture Biologique
Kraje: Francja
Agriculture Bioloqiue to narodowe logo Francji, używane do oznaczania produktów organicznych już od 1985 roku. Organiczne produkty z tym logo muszą zawierać co najmniej 95% organicznych składników, muszą być wyprodukowane lub przetworzone na terenie Unii Europejskiej oraz muszą posiadać certyfikat inspekcji
Nazwa: Organic Certified Asurequality
Kraje: Nowa Zelandia
AsureQuality zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe oraz bezpieczeństwo biologiczne produkcjom rolnym na całym świecie. Każdego dnia zespół składający się z 1700 ekspertów opierając się na ponad 100 lokalizacjach rozrzuconych na całym świecie współpracuje z klientami w ponad 40 krajach aby móc zapewnić gwarancję bezpieczeństwa i jakości produktów dostarczanym milionom ludzi.
Nazwa: Eco Vin
Kraje: Niemcy
Ecovin założony w 1985 roku, jest największą w Niemczech prywatną organizacją dla win organicznych. Reprezentuje prawie połowę wszystkich producentów win organicznych w kraju.
Nazwa: Agricoltura Biologica
Kraje: Włochy
Włoska agencja certyfikująca produkty ekologiczne oraz organiczne z terytorium Włoch.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network