Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

UPRAWA KONWENCJONALNA

Konwencjonalna uprawa winorośli, tak jak wielu innych produktów spożywczych, bardzo się zmieniła na przestrzeni ostatnich 50 lat. Wielu producentów wina, aby uzyskać duże zbiory w stosunkowo krótkim czasie, postanowiło skorzystać z chemicznej pomocy. Można im pogratulować pomysłowości w dążeniu do celu, ale niestety, nie obyło się bez ofiar. W tym wypadku ofiarą padła zarówno jakość wina jak i zdrowie konsumentów. Pomimo, że w dzisiejszych czasach bardzo ograniczono stosowanie chemikaliów i w latach 1993 - 2009 około 700 niebezpiecznych dla środowiska i człowieka substancji chemicznych zostało zakazanych przez Unię Europejską, inne pozostały w użyciu. Wskutek chemizacji roślin azotany, pozostałości pestycydów i metali ciężkich nadmiernie nagromadzają się w roślinach, a zbyt szerokie spektrum powoduje utratę pożytecznych mikroorganizmów. Poza tym, do negatywnych skutków upraw konwencjonalnych można też zaliczyć degradację ekosystemu, eutrofizację jezior czy wycieki azotu.


Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji