Konwencjonalna uprawa winorośli, tak jak wielu innych produktów spożywczych, bardzo się zmieniła na przestrzeni ostatnich 50 lat. Wielu producentów wina, aby uzyskać duże zbiory w stosunkowo krótkim czasie, postanowiło skorzystać z chemicznej pomocy. Można im pogratulować pomysłowości w dążeniu do celu, ale niestety, nie obyło się bez ofiar. W tym wypadku ofiarą padła zarówno jakość wina jak i zdrowie konsumentów. Pomimo, że w dzisiejszych czasach bardzo ograniczono stosowanie chemikaliów i w latach 1993 - 2009 około 700 niebezpiecznych dla środowiska i człowieka substancji chemicznych zostało zakazanych przez Unię Europejską, inne pozostały w użyciu. Wskutek chemizacji roślin azotany, pozostałości pestycydów i metali ciężkich nadmiernie nagromadzają się w roślinach, a zbyt szerokie spektrum powoduje utratę pożytecznych mikroorganizmów. Poza tym, do negatywnych skutków upraw konwencjonalnych można też zaliczyć degradację ekosystemu, eutrofizację jezior czy wycieki azotu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network