Uprawa biodynamiczna to połączenie rolnictwa organicznego z zasadami antropozofii Rudolfa Steinera o przywracaniu siły i witalności ziemi. W tego typu uprawach szczególną uwagę zwraca się na wpływ kosmosu, stosowanie specjalnych kompostów i biopreparatów oraz używanie konkretnych roślin - dodając je do kompostu lub uwzględniając w płodozmianie. Hodowcy powinni jak najbliżej trzymać się biodynamicznego kalendarza siewu i sadzenia. Pomimo, że dla wielu z nas praktyki upraw biodynamicznych mogą wydawać się po prostu nieracjonalne, nie można nie zauważyć, że niemały procent najwspanialszych win świata powstaje właśnie na takich uprawach.
Nazwa:Demeter Agriculture Bio-Dynamique
Kraje:Certyfikacja niemiecka (międzynarodowa)
Demeter International ma siedzibę główną w Niemczech i wiele oddziałów w różnych krajach, np.: Demeter France. Jest to największa organizacja certyfikująca wina pod względem uprawy biodynamicznej. Demeter wymaga od właścicieli winnic stosowania biodynamicznych praktyk przez cały rok, a wszystkie organiczne nawozy muszą być potraktowane zgodnie z praktykami przygotowania kompostu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network