Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Piwa rzemieślnicze Gdańsk

Piwna rewolucja zawładnęła światem, gdy znane nam dotychczas tradycyjne piwa powoli wypierane być zaczęły przez piwa rzemieślnicze. Wraz z każdym, kolejnym rokiem popularność trunku zaczyna rosnąć, a piwni smakosze delektują się coraz to bardziej niepowtarzalnymi smakami. Czym zatem są piwa rzemieślnicze i dlaczego świat pokochał ten wyjątkowy trunek?

Czym są piwa rzemieślnicze?

Piwa rzemieślnicze zrewolucjonizowały piwny świat. Nadały nowego znaczenia alkoholom tego typu, rozbudzając zmysły wyrazistym smakiem i bogactwem aromatów. Piwo ma niezwykle długą historię. Od tysięcy lat trunkiem delektują się mieszkańcy całego świata, niezależnie od warstwy społecznej. Piwa kraftowe Gdańsk tworzone są w oparciu o unikatową recepturę, która nie przypomina tej znanej od setek lat. Trunek warzony jest w niewielkich, lokalnych browarach, które za cel stawiają sobie wyprodukowanie piwa o niepowtarzalnym smaku. Małe browary skupiają swoją uwagę wyłącznie na jakości. Wielkie koncerny, warzą piwo na ogromną skalę, dlatego też jego smak bardzo często jest podobny. Trudno jest nam odróżnić trunek, który powstał na bazie identycznych składników. Oczywiście jest to po części zrozumiałe, ponieważ duże browary warzą piwo, które ma trafić do szerokiego grona odbiorców. Zależy im zatem na wypuszczeniu na rynek butelki o uniwersalnym smaku, tak aby sięgnęło po nią, jak najwięcej ludzi.

bartender-pouring-beer-into-beer-glass-B

beer-glasses-with-dark-beer-are-on-the-b

Piwa rzemieślnicze Gdańsk wytwarzane są wyłącznie ze składników najwyższej jakości – słodu jęczmiennego bądź pszenicznego oraz chmielu, który odpowiada za posmak goryczki. Warto zaznaczyć, iż piwa rzemieślnicze nie zawierają w sobie sztucznych dodatków i konserwantów. Niepowtarzalność trunku wynika natomiast z wykorzystania w produkcji oryginalnych składników, które wpływają na finalny smak i aromat. Piwa rzemieślnicze produkowane są w ograniczonej ilości, która nie przekracza rocznie 5000 hektolitrów.

Jakie w smaku jest piwo rzemieślnicze?

Smak piwa rzemieślniczego możemy opisać jednym słowem – wyjątkowe. Nie istnieje możliwość jednoznacznego określenia charakteru piw rzemieślniczych. Istnieje wiele odmian oraz gatunków trunku tego typu, każdy z nich natomiast różni się unikatową recepturą. Oryginalne dodatki znacząco wpływają na smak piwa, dzięki czemu nigdy nie znajdziemy dwóch podobnych butelek. Wspomnieliśmy wcześniej, iż piwa znanych koncernów niewiele różnią się od siebie smakiem. Nic dziwnego, niski poziom goryczki, prosta receptura i proces warzenia sprawiają, że każde z piw smakuje niemal identycznie.

Niezależnie od odmiany, każde z piw rzemieślniczych jest w stanie dostarczyć nam niezapomnianych doznań smakowych. Ogromne bogactwo butelek pozwala na znalezienie idealnego trunku dla każdego.

beer-cans-PWFXHQ2 — kopia.jpg
bottles-of-beer-P3EM7T3.jpg

Różnice pomiędzy piwem rzemieślniczym a kraftowym

Według powszechnej, piwowarskiej wiedzy, piwa rzemieślnicze powinny być warzone w domowym zaciszu. Recepturę trunku zna wyłącznie rzemieślnik oraz najbliższe jemu osoby. Właściciel decyduje o każdym etapie produkcji, wszystko musi zatem przebiegać według jego myśli. Najczęściej jednak rzemieślnik przekazuje unikatową recepturę danemu browarowi, który rozpoczyna warzenie piwa rzemieślniczego. W praktyce zatem termin piw kraftowych przeplata się z rzemieślniczymi, oba określenia używane są naprzemiennie. Każde z nich określa trunek przygotowywany według określonego przepisu, na bazie naturalnych składników, bez udziału sztucznych substancji i konserwantów.

Jak należy serwować piwa rzemieślnicze?

Niezależnie od rodzaju, każdy alkohol powinien być podawany w odpowiedni sposób – jedynie wówczas wyciągnięty zostanie jego głęboki smak i aromat. Piwa rzemieślnicze Gdańsk przechować należy w temperaturze nie niższej niż 5˚C. Najlepszą temperaturą serwowania trunku jest natomiast wartość od 8˚C do 16˚C. Nie są to wyłącznie zwykłe liczby, ponieważ wyższa bądź niższa temperatura pozbawi piwo rzemieślnicze smaku i wyrazistości. Wiele osób, chcąc szybko schłodzić trunek, umieszcza w szkle kostki lodu. Dla piwa rzemieślniczego jest to bardzo zła praktyka, ponieważ lód powoduje wydzielanie się gazu, który następnie negatywnie wpływa na smak.

Piwa rzemieślnicze Gdańsk serwowane powinny być w kuflach o zaokrąglonych brzegach. Kształt tego typu uniemożliwi ulatnianie się bąbelków, dzięki czemu trunek dłużej zachowywać będzie swoją świeżość. Piwo wlewane do szkła musi być powoli, podczas gdy kufel nachylony jest na ukos. Gdy wypełnimy go 2/3 wysokości, stawiamy szkło pionowo, a następnie nalewamy resztę. Pamiętajmy o miejscu na pianę!

W jakich okolicznościach zaserwować możemy piwa rzemieślnicze?

Piwa rzemieślnicze Gdańsk są odpowiednie na każdą okazję. Doskonała jakość alkoholu podana na przyjęciu to ukłon w stronę zaproszonych gości. Planując imprezę okolicznościową, spotkanie towarzyskie, przyjęcie rodzinne, grillowanie w ogrodzie z przyjaciółmi bądź luźne ognisko ze znajomymi warto zaopatrzyć się w odpowiednią ilość piwa rzemieślniczego. Alkohol podać możemy w szkle bądź bezpośrednio w butelce. Trunek charakteryzuje się najczęściej brązową, smukłą butelką oraz barwną etykietą. Uśmiech na twarzy wywołać może również zabawna nazwa, która zazwyczaj jest błyskotliwym połączeniem słów.

Piwa rzemieślnicze Gdańsk spotkać możemy w pubach, barach, restauracjach oraz innego typu lokalach gastronomicznych. Sztuka kulinarna pokochała piwa pochodzące z lokalnych browarów, które doskonale sprawdzają się podczas długich biesiad. Jeżeli nie jesteśmy pewni, na jaki rodzaj piwa rzemieślniczego się zdecydować, warto zasięgnąć rady barmana. Zaprezentuje nam on kilka gatunków, informując o wykorzystanych w trunku składnikach. Piwa rzemieślnicze coraz liczniej pojawiają się na półkach sklepowych. Wśród tradycyjnych alkoholi znaleźć możemy butelki mniej znanych browarów, których zakupu na pewno nie pożałujemy. Warto jest kupić jeden doskonały w smaku trunek, niż kilka nijakich.

Dlaczego cena piwa rzemieślniczego jest wysoka?

Miłośnicy doskonałej jakości trunku doskonale zdają sobie sprawę z faktu, iż cena alkoholu uzależniona jest od jakości. Nie wszyscy jednak rozumieją, jak rozkładają się koszty produkcji piw rzemieślniczych. Światowe koncerny nastawione są na produkcję masową. Oferują piwo, którego celem jest dotarcie do jak największej grupy odbiorców. Smak trunku musi być zatem uniwersalny, a cena przystępna. Aby móc stworzyć produkt dostępny dla każdego, konieczne jest maksymalne zminimalizowanie kosztów produkcji. Wykorzystuje się zatem składniki nabyte po niskiej cenie w hurtowej ilości. Nie zawsze jednak cechują się one wysoką jakością.

Piwa rzemieślnicze Gdańsk warzone są w niewielkich browarach. Główną zasadą lokalnych browarów jest tworzenie trunku wysokiej klasy. Piwowarzy stawiają sobie zatem za cel uwarzenie piwa, które wyróżniać się będzie jakością. Nabywają więc najlepsze na rynku produkty, których cena jest znacznie wyższa niż przeciętnych składników. Dodatkowo piwa rzemieślnicze opierają swój skład na unikalnych dodatkach. Ich zakup bądź sprowadzenie również wiążą się z większym kosztem. Produkcja natomiast trwa znacznie dłużej niż w przypadku tradycyjnych piw. Dłuższy proces warzenia wymaga większych nakładów pracy oraz eksploatacji maszyn. Cena piw rzemieślniczych jest zatem składową wielu czynników. Prawdziwi smakosze alkoholi są jednak świadomi, iż warto wydać nieco więcej, aby móc cieszyć się doskonałym i niepowtarzalnym smakiem. Gwarantujemy, iż jednorazowe skosztowanie piwa rzemieślniczego sprawi, że już nigdy nie będziemy chcieli sięgnąć po tradycyjne.


Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji