Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Piwa kraftowe Gdańsk

Piwo kraftowe zyskuje coraz większą popularność. Spotkać je możemy nie tylko na sklepowych półkach wśród innych alkoholi, ale również w barach, pubach bądź restauracjach. Barmani z chęcią proponują nam smukłe butelki o oryginalnych etykietach. Zabawne nazwy, będące zazwyczaj błyskotliwym połączeniem słów, zachęcają nas do skosztowania trunku. Czym jednak różni się on od znanego nam dotychczas tradycyjnego piwa?

Czym są piwa kraftowe?

Piwo kraftowe to szczególny rodzaj alkoholu, ponieważ jego receptura opiera się na unikalnym i autorskim połączeniu. Oryginalny skład trunku wyróżnia go na tle innych alkoholi, zachwycając jednocześnie bogactwem smaku i aromatu. Browary rzemieślnicze warzą piwo kraftowe bazując wyłącznie na produktach wysokiej jakości. Wyselekcjonowane składniki tworzą kompozycję, która następnie zamknięta jest w smukłych butelkach. Produkcja trunku odbywa się przy udziale słodu jęczmiennego bądź pszenicznego oraz chmielu, który odpowiada za posmak goryczki. Atutem piw kraftowych jest całkowite zrezygnowanie ze sztucznych dodatków. Sztuka piwowarska oparta na rzemieślniczym podejściu polega na uzupełnianiu trunku niespotykanymi składnikami. Nietypowy dodatek sprawia, że piwo kraftowe nabiera unikatowości i nie sposób pomylić jego smaku z innym trunkiem.

bartender-pouring-beer-into-beer-glass-B

beer-glasses-with-dark-beer-are-on-the-b

Piwa kraftowe Gdańsk

warzone są zazwyczaj w stosunkowo niewielkich, lokalnych browarach. Postawienie na jakość, nie ilość, sprawia, że w produkcję każdego litra napoju piwnego wkładane jest serce. Warto zaznaczyć, że wytwarzanie piw kraftowych nie może przekraczać 5000 hektolitrów w skali roku. Wyższa wartość liczbowa pozbawia trunek nazywania go piwem rzemieślniczym. Istnieje pewne rozróżnienie pomiędzy piwem kraftowym a rzemieślniczym. Drugi rodzaj utożsamiany jest z piwem warzonym w domowych warunkach. Zazwyczaj z jego recepturą zaznajomieni są wyłącznie bliscy rzemieślnika, który sprawuje pieczę nad każdym etapem warzenia piwa rzemieślniczego. Bardzo często rzemieślnik decyduje się na powierzenie pilnie strzeżonej receptury browarowi, który następnie rozpoczyna warzenie trunku na znacznie większą skalę. W praktyce jednak, nazewnictwo piw kraftowych i rzemieślniczych stosuje się naprzemiennie.

Jakie są różnice pomiędzy piwem kraftowym a zwykłym?

Wspomnieliśmy wyżej, że piwo kraftowe powstaje w niewielkich browarach. Jest to istotna cecha, odróżniająca piwa kraftowe Gdańsk od tradycyjnych napojów piwnych. Każdego roku światowe koncerny zalewają rynek ogromną ilością alkoholu. Masowa produkcja odbija się nieco na smaku trunku. Bardzo często mamy problem w odróżnieniu piw pochodzących od różnych browarów. Bazowanie na podobnej recepturze sprawia, że piwa smakują podobnie i nie wyróżniają się zbytnio na tle innych. Podejście to ma odzwierciedlenie w fakcie, iż większe browary chcą trafić ze swoim produktem do znacznie szerszej grupy odbiorców. Smak musi być zatem uniwersalny, tak aby trafił w gust każdego smakosza piwa. Oczywiście nastawienie na ilość wiąże się bezpośrednio z chęcią osiągnięcia wyższych zysków. Koncerny piwne ograniczają wówczas do minimum koszty produkcji, niestety odbija się to na walorach smakowych trunku.

Piwa kraftowe Gdańsk warzone są w myśl stawiania na jakość. Browary rzemieślnicze produkują piwo wyłącznie z wyselekcjonowanych składników. Dodatkowo nie skupiają się wyłącznie na określonym rodzaju trunku, zazwyczaj oferują nam kilka odsłon smakowych

beer-cans-PWFXHQ2 — kopia.jpg
bottles-of-beer-P3EM7T3.jpg

Gdzie napijemy się piwa kraftowego?

Rewolucja piwna ogarnęła świat alkoholi, wprowadzając piwa kraftowe praktycznie w każde miejsce. Butelki wypełnione trunkiem i opatrzone barwną etykietą wtargnęły na sklepowe półki wielu supermarketów, dyskontów bądź mniejszych sklepów. Ogromny wybór piw kraftowych znaleźć możemy w profesjonalnych sklepach, oferujących alkohole z całego świata. Znajdziemy w nich nie tylko piwa kraftowe pochodzące od lokalnych browarów, ale również trunki, które przybyły do nas z odległych krajów.

Wiele barów, pubów, restauracji i innego typu lokali gastronomicznych serwuje swoim klientom interesujące butelki piw kraftowych. Barmani zachęcają nas do zagłębienia się w bogactwie smaków i aromatów nieznanych nam dotychczas alkoholi. Lokale idąc z duchem czasu, dopasowują do swoich gości nie tylko kartę oferowanych dań, ale również serwowanych napoi. Prawdziwi piwosze i miłośnicy dobrych jakościowo alkoholi pragną nowych doznań smakowych. Piwa kraftowe ze względu na różnorodność trafią w gust każdego. Oryginalne nuty smakowe to gwarancja niezapomnianych wrażeń.

Cena piw kraftowych a jakość

Wiele osób zadaje sobie pytanie, dlaczego piwa kraftowe różnią się znacząco cenowo od klasycznych piw popularnych koncernów. Cena trunku uzależniona jest od kilku czynników. Komercyjne browary stawiając na ilość, wykorzystują do produkcji składniki niekoniecznie najwyższej jakości, stąd ich cena nie jest zbyt wysoka. Piwa kraftowe Gdańsk powstają na bazie produktów wyłącznie najwyższej jakości, naturalnych oraz bardzo często niespotykanych. Oryginalne dodatki bywają niekiedy trudno dostępne, dlatego też ich sprowadzenie wymagać może większych nakładów finansowych. Na cenę finalną piw kraftowych wpływa również proces warzenia. Produkcja trunku trwa znacznie dłużej, wymaga zatem dodatkowego nakładu pracy i eksploatacji sprzętu.

Cena piwa kraftowego jest jednak nieporównywalnie niska w porównaniu do doznań smakowych, jakich możemy zaznać po wypiciu trunku. Warto zatem czasami pozwolić sobie na skosztowanie oryginalnego w smaku piwa kraftowego.


Jak wygląda proces warzenia?

Piwa kraftowe Gdańsk produkowane są w procesie opartym na naturalnej fermentacji. Słód jęczmienny umieszczany jest w kotle przy udziale specjalnej rury, gdzie znajduje się ciepła woda. W drugim kotle następuje proces filtracji, podczas którego słód oddziela się od brzeczki, ta natomiast z powrotem wraca do pierwszego kotła. Kolejnym krokiem jest dodanie chmielu i naturalnych składników – ich charakter uzależniony jest od rodzaju trunku, jaki chcemy wywarzyć. Całość poddana jest gotowaniu. Następnie należy w szybkim tempie schłodzić otrzymany wywar. Odbywa się to za sprawą instalacji chłodzącej, która umożliwia przepompowanie do zbiorników fermentacyjnych. Powstałe piwo kraftowe przez kilka tygodni znajdować się musi w zbiornikach, aż w końcu po fermentacji oraz filtracji jest w pełni gotowe.

Wspomnieliśmy już, że piwa kraftowe powstają wyłącznie na bazie naturalnych składników. Brak sztucznych dodatków i konserwantów sprawia, iż trunek tego typu jest znacznie zdrowszy niż piwa tradycyjne.

Jak smakują piwa kraftowe?

Każdy z nas doskonale zna smak klasycznego piwa ze sklepowej półki bądź beczki. Pomimo wielu producentów, trunek zazwyczaj smakuje podobnie i nie wyróżnia się zbytnio na tle innych. Tradycyjny napój piwny charakteryzuje się goryczką, uproszczoną recepturą i procesem warzenia, podczas którego nie są wykorzystywane szyszki chmielu. Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jak smakują piwa kraftowe Gdańsk, ponieważ każde z nich charakteryzuje się niepowtarzalnym oraz unikatowym smakiem. Bogactwo i różnorodność aromatów bezpośrednio wpływają na atrakcyjność trunku. Na próżno jest szukać dwóch identycznych piw kraftowych, bowiem każda butelka opiera się na oryginalnej recepturze. Każde piwo kraftowe ma swój określony skład, barwę, poziom goryczy oraz zawartość alkoholu. Gwarantujemy, iż jednorazowe skosztowanie piwa kraftowego sprawi, że już nigdy nie będziemy chcieli sięgnąć po butelkę pochodzącą od browarów koncernowych.


Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji