Bodegas Enguera

BodegasEnguera.jpg

Juan Rafael Iglesias prowadzi Bodegas Enguera, założoną w 1999 roku przez Pedro Pérez Pardo na zachodzie Walencji. Do 100 ha winnicy dodał jeszcze 60 ha wyżej położonego Fontanars dels Alforins wytłoczonego przez wapno i piasek. Część odmian winorośli rośnie blisko gleby, w tradycyjny sposób, szczególnie dobrze dopasowanych do suchego klimat. Oprócz tradycyjnych odmian winorośli takich jak Verdil, Monastrell, uprawiane są również „nowoczesne” odmiany: Marselan, Merlot, Muscat oraz Sauvignon Blanc. Miejscowi z dużym doświadczeniem i zamiłowaniem, pod kierownictwem agronoma Vicente Gómez Carvajal, zajmują się winnicami. Odpowiedzialność za produkcję wina ponosi międzynarodowo doświadczony Diego Fernández Pons. Jego brat zajmuje się pięknymi etykietkami.Juan Rafael prowadzi przedsiębiorstwo z wysokimi wymaganiami dotyczącymi win, pielęgnacji winorośli, tak samo jak ludzkiego ciepła oraz wyczuwalnej przyjemnej atmosfery w relacjach międzyludzkich w przedsiębiorstwie. Oprócz tego, że Enguera jest winnicą ekologiczną, posiada również międzynarodowy certyfikat ECO CO 2 . Założony Instytut Badawczy IVM szuka nowych sposobów na udoskonalenie technik w ekologicznej uprawie winorośli. Polepszanie jakości gleby, zasiedlenie nietoperzy jako środek zwalczania szkodników, wybór odpowiednich do klimatu roślin zazieleniających są aktualnymi priorytetami badawczymi. Wyniki badań są dostępne również dla innych właścicieli winnic. Mimo ogromnego wysiłku, wina Enguera oznaczają rozkoszne delektowanie się winem, przy zaskakująco niskich cenach. Słusznie należą do win, które odnoszą największe sukcesy w naszym sortymencie. Zostały polecone przez Guía Peñín w 2014 roku.