Bodegas Parra Jiménez

BodegasParraJimenez.jpg

Po dwudziestu latach zaangażowania w ekologiczną uprawę winorośli, wina braci Francisco und Javier Parra należą do tych, które zasłużenie odnoszą największe sukcesy na rynku. Przepis na sukces brzmi łatwo, jednakże ciężko było na niego zapracować: wielka staranność, konsekwentna powaga podczas codziennej, nastawionej na jakość pracy, harmonijne wina klasyfikowane w wyraźnej hierarchii, które przy zdumiewającym poziomie jakości są dostępne w przystępnych cenach. Dzięki najnowocześniejszej technologii oraz ufnej relacji między właścicielem winnicy a importerami, która rosła na przestrzeni lat, powstają wina, które klienci po prostu lubią. Obok 150 ha winnicy do produkcji, rosną zboża, czosnek, czarne trufle i żyje stado liczące 1000 zagrożonych wyginięciem czarnych owiec Manchega, których mleko zostaje wykorzystane do produkcji doskonałych serów. Początkowo wyśmiewany przez Francisco, Javier, zniewolony przez filozofię biodynamiki, w 2012 otrzymał certyfikat Demeter oraz opracował dwie serie wina. Wspólnie spełnili marzenie Javiera- opracowali dwunastoboczną kopułę na bazie skomplikowanych funkcji trygonometrycznych. Znajdujące się nad galerią wspaniałe kolorowe okna ze szkła ołowiowego z dwunastoma znakami zodiaku przedstawiają astronomiczne kierunki nieba. W umyślnie pozbawionej prądu uprawie winorośli, jedynie winogrona z certyfikatem „Demeter”, które są kultywowane przez ludzi i zwierzęta (osły), zostają w naturalnych temperaturach w amforach i drewnianych beczkach użyte do produkcji wyjątkowych win. Wszystkie urządzenia są obsługiwane ręcznie. Myśli Javiersa na temat “etykiety “Ivanna”” zajęłyby kolejną stronę. Dzięki tym winom poszerzą sobie Państwo horyzonty w tym zakresie!